מב״ע

מב"ע - מודל מרחבים בניהול עצמי

בית ספר "הרצוג" מאמין בשינוי מרחבי פדגוגיה בית ספרית מהוראה לינארית ללמידה מתוך סקרנות ומוטיבציה פנימית בהובלת התלמידים תוך העצמה ופיתוח מיומנויות הלמידה והמסוגלות העצמית של התלמידים. המטרה היא  ליצור על ידי כך אקלים מעודד יזמות בקרב התלמידים והצוות החינוכי ולהעמיק את תחושת השייכות לבית הספר תוך שילוב כלים חדשניים  ופדגוגיה מוטת עתיד לצוות החינוכי ובדגש על יכולות ליווי והנחיה. הרעיון הוא לפתח תפיסה ארגונית המאפשרת מרחבי פעולה מוגדרים לכל חברי הקהילה הבית ספרית ולעורר מוטיבציה פנימית, נכונות ללקיחת אחריות, העמקת תחושת השייכות וכן קרקע פוריה ליזמות ולחדשנות.

מרחבים בניהול עצמי מאפשרים כשיטה פדגוגית חינוכית אוטונומיה ללמידה ולהתנסות, ומעודדים בקרב התלמידים מוטיבציה פנימית, נכונות לקבלת החלטות ותחושת שייכות ומשמעות כחלק מהמצפן הבית ספרי. 

המודל מאפשר מרחב עצמאי לתלמידים בתוך מסגרת גבולות ברורים, יוצר בקרבם מוטיבציה פנימית ותחושת שייכות ומאפשר להם לעבוד ביעילות ולייצר למידה משמעותית ומיטבית המבוססת על מתן מרחב אישי למימוש הסקרנות הטבעית של התלמידים תוך הנחיה וליווי של הצוות החינוכי. הצוות המלווה מוצא את האיזון הדק בין ליווי צמוד עבור התלמידים לבין הימנעות ממתן הנחיות והוראות על מנת שיווצר אמון מלא, ושהתלמידים ידעו כי המשימות המוגדרות עבורם מצויות באחריותם הבלעדית ומתנהלות ע"פ תפיסותיהם ורצונם, וכך יוכלו לממש את עצמם ולפעול מתוך מוטיבציה פנימית אמיתית ותשתית להגברת תחושת השייכות לבית הספר ופיתוח יוזמות על ידם. 

המרחב העצמאי במודל תחום בארבעה גבולות המהווים מסגרת לאפשרויות של יצירה, למידה, התפתחות וצמיחה. המסגרת של המרחב העצמאי נשענת על ארבעה תחומי-על שמסייעים בהגדרת גבולות: חזון ומטרות, ערכים ונהלים, משאבים וביטחון ובטיחות. התוכן של כל אחד מתחומי-העל מותאם באופן ספציפי לתלמידים, למקום ולזמן בו מוגדר המרחב.

המודל הוא תמהיל של חקר, מיומנויות ידע וערכים. העבודה על פי המודל בבית הספר מאפשרת יישום למידה חברתית רגשית (Social & Emotional Learning  SEL)  המקנה מיומנויות ניהול עצמי, מחזקת מודעות עצמית וחברתית, ניהול מערכות יחסים חיוביות, עבודת צוות, תקשורת, פיתרון בעיות ויכולת קבלת החלטות.

 

לאחר ההחלטה על הפרוייקט שיבוצע  בכל שכבה במודל מרחבים בניהול עצמי נבחר הצוות החינוכי והתלמידים שיובילו אותו. מתקיימים תהליכי חשיבה ומפגשים צוותיים. מוגדרים יעדים ומטרות, מוקצים משאבים, ולאחר שרטוט גבולות הניהול העצמי עוברת ההובלה לתלמידים ותפקיד הצוות החינוכי הוא ללוותם על פי צורכיהם, לדעת מה ההצלחות שלהם ולחזק אותם, לדעת מה האתגרים העומדים בפניהם ולתת להם כלים להתמודד איתם.

בתפיסה החינוכית אנו מבינים כי אם אנו רוצים תלמיד עצמאי הלומד מתוך סקרנות, מתבונן בעולם, מבין אותו ורוכש מיומנויות למידה בתהליך חינוכי מותאם לו, עלינו לתת לו את מרחב הצמיחה האישי שיעצים אותו.

בראייה שש שנתית אנו מקיימים את המודל בכל שכבה בפרויקטים קבועים וגם משתנים בכל שנה מתוך כוונה לבנות את היכולות של התלמידים ולהטמיע את עקרונות המודל בבית הספר, בצוות החינוכי ובתלמידים ולהעביר בפרויקטים את  תחומי האחריות לניהול התלמידים ולחיזוק מנהיגות התלמידים בבית הספר.

שכבת ז' – למידה העוסקת במורשת וחיבור לעבודת שורשים. יציאה קבועה לסיורים במסגרת תוכנית של"ח במהלך השנה. במודל קיימים מרחבים בניהול עצמי, ותלמידים מלמדים זה את זה על אודות נקודות עניין שחקרו במהלך שיעורי ההכנה.

שכבת ח' –  הובלת מסיבת פורים חטיבתית וטיול שנתי.

שכבת ט' – שבוע פרידה מהחטיבה וטיול שנתי.

שכבת י' – נכס צאן ברזל – פעילות שנתית לעיסוק בנכסי צאן ברזל וביוצריהם במוזיקה הישראלית . בעקבות מכבים – פעילות לקראת חג חנוכה. טיול שנתי.

שכבת יא' – הכנת מיצג למלחמת "חרבות ברזל"  ואירועי ה 7 באוקטובר.

שכבת יב' –  מכינה של שבועיים וטיול שנתי. 

 

  • מבוסס על מודל של תומר אושרי – הספר "מרחבים בניהול עצמי" הוצאת רסלינג