פסיפס

תוכנית חינוכית חברתית "הפסיפס הישראלי"

התכנית החברתית בתיכון "הרצוג" מבטאת את תפיסת בית הספר המטפחת עשייה משמעותית של "שחקני משמעות" הכוללת הרחבת מעגלי ההשפעה של התלמיד, פיתוח חשיבה ביקורתית, עידוד שיח, פיתוח מיומנויות הקשבה, חשיפה ועשייה הלכה למעשה. זאת בשילוב הקהילה והמרחב בו אנו חיים, ובראייה שש שנתית על פי המצפן הבית ספרי על ערכיו.

תוכנית הפסיפס הישראלי נבנתה  על פי המצפן הבית ספרי מתוך מטרה לטפח בקרב התלמידים תפיסת עולם חברתית ערכית מורכבת תוך הנעה לפעולה, תחושת העצמה ומשמעות, כישורי ניהול עצמי, חינוך למנהיגות וערכיות, כל זאת בזיקה לחברה, למדינה ולמקום המגורים, ובנוסף לכך לפתח רגישות וכבוד לאחרים ולשונים שחיים באותה חברה. 

תכנית פסיספס ביקור של אדם עיוור עם הכלב הנחייה שלו

התכנית היא בית ספרית שש שנתית שבבסיסה חשיפה והיכרות מעמיקה עם הגוונים השונים בחברה הישראלית. במסגרת הפסיפס הישראלי כל שכבה עוסקת ברובד אחר בחברה הישראלית מתוך ראייה שש שנתית שבמהלכה כל תלמיד ייחשף למגוון הנושאים המרכיבים את הפסיפס הישראלי ויכיר את התרומה של כל פלג בחברה לתהליך של יצירת פסיפס חברתי המייצג את החברה כולה.

בבסיס התוכנית מספר ערכים מובילים – מעורבות ואחריות חברתית, אהבת הארץ זהות ושייכות, מחויבות למדינה ולחברה הישראלית, שאיפה לצדק ושוויון, פיתוח אחריות אישית, חברתית ולאומית. לקיחת אחריות בסיום התיכון של התלמיד/ה לא רק על חייו הפרטיים אלא גם על החברה והמדינה.

ביסוד המצפן הבית ספרי החינוכי עומד הרצון לטפח בתלמידים תחושת מעורבות בחיי החברה בישראל, נכונות למלא תפקידים במסירות ובאחריות, קהילתיות, סולידריות, עזרה הדדית, התנדבות, תרומה לקהילה וחתירה לשוויון ולצדק חברתי במדינת ישראל.

חיזוק האהבה ותחושת ההשתייכות לארץ, לעם ולמדינה וסיוע ביצירת רקמת יחסים חיובית בין היחיד לזולת ולשונה שתעודד תחושת השתייכות לארץ, חיבור לסביבה, אהבת הארץ  ונכונות למילוי חובות חברתיות ולאומיות. זאת  באמצעות יצירת היכרות חווייתית בין התלמיד למגוון בחברה הישראלית דרך היכרות עם האדם, המורשת, המסורת, הקונפליקטים, האתגרים והמשותף והמאחד.

רב-תרבותיות היא מציאות קיומית במדינת ישראל. כדי להגיע ליציבות וליצירת מרקם משותף לכל אזרחיה, החברה הישראלית חייבת להגן על זכותו של כל אזרח להעמיק את זהותו, להכיר את מורשתו ותרבותו הייחודית, ובה בעת להבליט את המשותף, לתת כבוד לכל אדם ולדאוג לשוויון הזדמנויות וזאת באמצעות מפגשים, סיורים, סדנאות ועוד. 

בתוכנית אנו שמים דגש על היכרות ומחויבות לערכים יהודיים ודמוקרטיים ברוח מגילת העצמאות, היכרות עם מגוון תרבויות ומורשות במדינה וכיבודן, חיים משותפים: מחויבות לערכים ולתפיסת עולם מול הצורך בפשרות; כבוד לכל בני האדם; הקשבה ודיאלוג; גיבוש זהות, שונות וייחוד; ערבות-הדדית, סובלנות, פלורליזם.

תוכנית הפסיפס הישראלי הינה נדבך מרכזי בתהליך החינוכי – פדגוגי בבית הספר מתוך כוונה לחנך לאקטיביזם חברתי תוך הכרת החברה הישראלית על גווניה ואתגריה.

בית הספר הוא בבואה של החברה הישראלית וככזה הוא פסיפס חברתי-תרבותי עשיר ומגוון. מתוך ההבנה כי בבית הספר נרכשת מערכת עמדות, אמונות ורגשות, דעות והתנהגויות שיאפיינו את התלמידים בהמשך דרכם, ומתוך השאיפה ליצור חברה רב-תרבותית שבה לכל קבוצה מקום ראוי, אנו מחויבים ליצור את התנאים המיטביים לחשיפת התלמידים למגוון בחברה הישראלית, למורכבות מצד אחד ולמאחד בינינו והמייחד אותנו.

מימוש התכנית מתבצע באמצעות פרויקטים חינוכיים בית ספרים, שיעורי חינוך, סיורים, טיולים, סדנאות, הרצאות, תרומה לקהילה ולחברה, מרחבים בניהול עצמי, יוזמות פנים בית ספריות (מורים ותלמידים), שיתוף הקהילה.

נושאי הפסיפס בראייה שש שנתית

שכבה ז' – עליות ועדות במסגרת זהות ועבודת שורשים. קהילת יהודי אתיופיה. יום הגירוש והיציאה של יהודים מארצות ערב ומאיראן והעליה מברית המועצות.

שכבה ח' – יהדות ישראלית – היכרות עם זרמים ביהדות.

שכבה ט' – היכרות עם אנשים בעלי מוגבלויות ויחס החברה הישראלית אליהם.

שכבה י' – מגדר, העצמת נשים, קהילת הלהט"ב בחברה הישראלית.

שכבה יא' – מיעוטים בחברה הישראלית  בדגש על ערבים, דרוזים, צרקסים ובדואים.

שכבה יב' – הכרת החברה הישראלית והאתגרים שבה בכללותם.