נוף ילדותי

בבית ספר "הרצוג" אנו מאמינים שחינוך שמייצר השראה הוא חינוך שנלמד מהרגליים, מהידיים, מהלב. והוא חיבור למקום, לסיפורים, לאנשים, והוא חינוך חווייתי שמשאיר חותם. אנחנו מאמינים שילד עם שורשים הוא ילד שיש לו משמעות. ילדה שמבינה את המורשת של המקום תישאר מחוברת אליו לעד, תכבד את סביבתה הקרובה והרחוקה. אנחנו מאמינים שככה מייצרים שייכות.

אנו מאמינים בקשר עם קהילת בית הספר ועם המרחב המקומי, מועצה אזורית גזר בה אנו חיים. חינוך במרחב הוא כל אותן פעולות שדרכן אנו מכירים את מרחב החיים סביבנו, מטיילים בו ושומרים על הטבע ליד הבית, לומדים את ההיסטוריה של המדינה וההיסטוריה המקומית מפי הקהילה והאנשים המתגוררים בה. כל הפעולות הללו מאפשרות לנו להשפיע לטובה על מרחב החיים שלנו, להקטין את הנזק הסביבתי, לחזק קשרים בין דורות ובין שכנים, להעלות את איכות החיים של צעירים ומבוגרים, וכך לקדם חברה שבה אנשים מעורבים יותר ומחוללים את השינוי שלו הם זקוקים. 

נוף ילדותי
נוף ילדותי

חינוך אינו  רק פעילות פסיבית המתרחשת רק בתוך חדרי לימוד. המעשה החינוכי הוא בעל פוטנציאל רחב הרבה יותר. למידה מבוססת מרחב, המתרחשת מחוץ לכיתה, דורשת להכיר את המקום בו אנו חיים, לשמר אותו ולהשתמש בפוטנציאל שלו.

המטרה שלנו בתוכנית "נוף ילדותי" בבית הספר הייתה ליצור חיבור עמוק, כך שילדים ירגישו מחוברים למקום שבו הם חיים, יכירו את המרחב, יאהבו את היישוב שהם גרים בו, יחושו גאווה וירצו להישאר בו בבגרותם. יש בכך גם חיבור לזהות ולשורשים, שהם לא רק משפחתיים וקהילתיים אלא גם היסטוריים – סיפורי המורשת של היישובים ושל דמויות מפתח שפעלו באזור וחיבור לשביל גזר והאתרים ההיסטוריים הקיימים במועצה. בכל שכבת גיל אנו מתמקדים בתחום אחר.

שכבת ז' – למידה העוסקת במורשת ובחיבור לעבודת שורשים. יציאה קבועה לסיורים במסגרת תוכנית של"ח במהלך השנה. במודל מרחבים בניהול עצמי ותלמידים מלמדים ילדים על אודות נקודות עניין שחקרו במהלך שיעורי ההכנה. ערב שורשים – מסע משפחתי בנוף המועצה. 

 

שכבת ח' – יוזמות מקומיות מעוררות השראה, משבר האקלים ויוזמות מקומיות להתמודדות עמו בצורה מיטבית. חקלאות בת קיימא בשטח המועצה ומיזמים חדשניים מקוריים במועצה.

 

שכבת ט' – מנהיגות וקבלת האחר. עבודה בקבוצות קטנות לחקר מיזמי מנהיגות בקהילה. יצירת שיתופי פעולה ומיזמים למעורבות חברתית רלוונטית, הכוללים התנסות מעשית בקהילה. היכרות עם גופים מרחביים רלוונטיים לרשות כדוגמת קק"ל, רשות העתיקות, רשות הטבע והגנים ועוד. יצירת מערכי הדרכות עבור הילדים הצעירים.

התלמידים מלווים את הסיורים של בתי הספר היסודיים לפי בתי הספר המזינים אותם וכן יוצאים לסיור ארכיאולוגי בתל גזר המשלב התנסות מעשית בחפירה ארכיאולוגית. כמו כן מתקיים יום שיא לתלמידי שכבת ו' ומסע עלייה לחטיבה ברחבי המועצה המסתיים בטקס מעבר לתיכון.

שכבת י' – להיות אזרח. מפגש של תלמידים עם תלמידים אחרים שונים מהם מהרשות שלהם בדגש על נושאים של אזרחות פעילה, הכרת מגוון אזרחים וחיבור למורשת רשותית משותפת. מהם הדברים המחברים בינינו כעם? האם אנחנו יותר דומים או שונים? מה יכול ללכד בינינו יותר? כיצד המורשת המקומית המשותפת מחברת בין כולנו? 

קיום מפגשים בקבוצות קטנות מבתי ספר שונים סביב זהות והיכרות של תרבויות שונות מאיתנו.   ויציאה לסיור משמעותי "מגזר לגזר בשביל גזר" – מסע מימי התנ"ך ועד ימינו.
לקראת ימי הזיכרון (מסורתית) תלמידי שכבת י' מובילים את  טקס יום הזיכרון מדי שנה ביישוב גזר.

שכבת יא' – ההיסטוריה הצבאית המקומית וסיפורי אומץ וגבורה מקומיים. "מהרצל לדוד מרכוס בשביל גזר".

הכרה וחקר מעמיק על אודות הקרבות המרכזיים שהתחללו באזור הרשות. מה ניתן להסיק מהם להווה ולעתיד המדינה? סיורים בעקבות קרבות שהתקיימו בשטחי הרשות וחשיבותם לביטחון המדינה.

לקראת ימי הזיכרון תלמידי שכבת יא' מובילים (מסורתית) את נושא זיכרון הנופלים – חללי בית הספר במערכות ובפעולות האיבה ואת האירועים השנתיים הקשורים: חדר ההנצחה (כולל האינטראקטיבי), שימור הזיכרון וטקסי יום הזיכרון.