מחוללי-עתיד בפיג'מה למען ישראל
אירוע-שיא יזמי: האקתון אתגרי ישראל
הבניין הדו-קומתי המוכר של ביה"ס מתעורר לחיים בחשכת הליל… הוא רוחש וגועש ביותר מ-200 תלמידים ותלמידות עם ברק בעיניים, לבושים בחגיגיות בחולצת האירוע, עונדים תגי-שם צבעוניים בחדרי-צוות עמוסים במחשבים ניידים, לוחות עמוסים בשרבוטים ותרשימים ומנטורים מהקהילה ומביה"ס קשובים במיוחד לצעירים. כולם-כולם יוצרים בליל קסום של קולות ערניים ונלהבים כמו שתמיד חלמתם לשמוע…
התסריט הזה כבר מזמן הפך למציאות: השנה זו הפעם החמישית שבה מתקיים בבית הספר התיכון ע"ש הרצוג אירוע האקתון שכבר אפשר לקרוא לו "מסורת". בטרם נספר את סיפור ההאקתון שלנו, נציג כבר עכשיו את שורת-המחץ שלנו:
האקתון כאירוע-שיא של למידה , הוא win-win גדול לבית-הספר ולקהילה.
האקתון הוא תחרות של יזמות תלמידים אשר נערכת במתכונת של "לילה לבן" בבית-הספר. מטרתו היא להניע בני ובנות- נוער לחקור אתגרי-מציאות של מדינות בעולם ולהציע עד הבוקר שלמחרת, פתרונות ברי-קיימא לאתגרים אלה.
ההאקתון הוא בהגדרתו אירוע-שיא שיש לו הקשר רחב ללמידה, לעשייה ולמצפן הבית-ספרי. זהו אירוע-שיא שנתי של מקצוע-לימוד בשם " מחוללי-עתיד", אותו יסדנו ופיתחנו באופן אוטונומי בבית-הספר והוא האירוע המרכזי של חדשנות פדגוגית בחמש השנים האחרונות.
צוות מוביל של ביה"ס פיתח מקצוע-לימוד בשם "מחוללי-עתיד".זוהי השנה החמישית שבה כל תלמידי חטיבת-הביניים ( כ-700 תלמידים ותלמידות בכיתות ז' עד ט') לומדים את המקצוע במערכת השעות השבועית שלהם.( 2 ש"ש).
מתוך השאיפה לספק לתלמידים שלנו "מצפן" בעולם שמשתנה בקצב מואץ, ומתוך רצון להניע את דור העתיד לאזרחות טובה , לאקטיביזם ולאמונה ביכולתו לחולל עתיד טוב יותר, בחרנו את הערכים "תיקון-עולם" ו"אמפתיה" כערכי-הדגל של ביה"ס. לצידם עומדים ערכי מצפן פדגוגי נוספים כגון חדשנות, אחריות אישית וחברתית, הכלה, מצויינות ומיצויינות.
בנוסף , מתוך מחשבה על מגוון הכשירויות שדור העתיד זקוק להן, נדרשנו גם למיומנויות נחוצות ( בהלימה גם למצפן הלמידה 2030 של ארגון ה-OECD ) ובכללן חשיבה ביקורתית, חשיבה יצירתית, שיתוף-פעולה ועבודה בצוות, אזרחות גלובלית, פיתוח אישי ותקשורת.
בסיס-הידע מתייחס להיכרות עם 17 יעדי הקיימות של האו"ם ורלוונטיות של קיימות במובנה הרחב בהקשר של כל מעגלי- החיים : כלכלה, חברה וסביבה.
הבסיס הערכי, בסיס המיומנויות ובסיס הידע, מגולמים כולם בתכנון ובביצוע של ליל-ההאקתון.
אחד היסודות הכי חשובים בתפיסה החינוכית העומדת בבסיס "מחוללי-עתיד" , הוא הצורך בהוראה רלוונטית. הוראה שמבטאת את האמונה שבית-הספר הוא חלק משמעותי מקהילה וממציאות משותפת אשר משפיעה ומעצבת את החיים של כולננ.
את ההאקתון החמישי והאחרון בחרנו להקדיש לאתגרי ישראל בראי המלחמה והמחשבה גם על " היום שאחרי". קראנו לו " זמן-תקומה: אתגרי ישראל". התרגשות מיוחדת וייחודית אפפה את כולנו לקראת האירוע.
פלאשבק קצר: בארבע השנים האחרונות, המשימה הפדגוגית של משתתפי ההאקתון הייתה לחקור אתגרי-מציאות של מדינות מתפתחות בעולם ולחולל פתרון בר-קיימא עבור אתגר נבחר אחד. היוזמות המצטיינות בכל האקתון הוגשו לתחרות ההארצית ISDG- ישראל בחסות קרן קיימת לישראל, משרד-החוץ ומשרד-החינוך. שני צוותים זוכי-האקתון שלנו, זכו גם בתחרות הארצית. צוות אחד כבר זכה לייצג את ישראל במשלחת לארגון המזון והחקלאות הגדול ביותר של האו"ם ( ארגון ה-FAO) ולהציג את הפתרון שלו מול כמאתיים שגרירים מכל העולם. צוות זוכה בהאקתון 4, עתיד לעשות זאת באיטליה שוב בקרוב.
הכנות רבותי, הכנות ! עם השנים השכלנו להבין את חשיבות ההכנה לאירוע-שיא מהסוג של ההאקתון.
מיקוד מטרות ההכנה מתייחס להכנה פדגוגית,גיוס תלמידים, גיוס מנטורים, מיתוג ופרסום, תיאום פעילות-הפגה ותכנון הסעדה.
הכנה פדגוגית
"השאלה הגדולה" של ההאקתון מתווה את אופי ההכנה הפדגוגית. כשמדובר באתגרי-מציאות של מדינות מתפתחות, בסיס הידע נשען על הבנה של מושגים קשורים כמו למשל האבחנה בין מדינות מפותחות למדינות מתפתחות ועל חשיפה לתחום רחב של אתגרים גלובליים , כמו לדוגמה שינויי אקלים.
תלמידי " מחוללי-עתיד" כבר " מדברים את השפה" של קיימות ומכירים את המשמעות וההקשרים של 17 יעדי הקיימות של האו"ם .
השנה בהאקתון החמישי, כשבחרנו לעסוק באתגרי ישראל, ההכנה חשפה את התלמידים לאתגרים אלה.
חשפנו בפני התלמידים מופעי אקטיביזם אזרחיים רבים להם היינו כולנו עדים החל מה-7 באוקטובר ועד הלום, כשבד-בבד הצענו "מיפוי" של " תאי-חשיבה"
( תחומים רחבים) שבהם ישראל מתמודדת עם אתגרים מסוגים שונים. יצרנו את תאי-החשיבה חקלאות, חינוך, חוסן-נפשי, תחושת-הביטחון של אזרחי המדינה, שיכון דיור וקהילה,וכלכלה ותעסוקה.
לקראת האירוע עצמו, אנו נוהגים לכנס פורומים שכבתיים לדייק מולם את המשימה ואת כללי האירוע היזמי.
בנוסף, חשפנו את התלמידים להרצאות של אנשי-מפתח אשר תרמו להעמקת הפרספקטיבה וההבנה של אתגרי המדינה . החשיבה על הרצאות מקדימות בנושאים רלוונטיים ואטרקטיביים בהלימה למטרות האירוע, היא חלק מכריע מההכנה בכל האקתון.
ככלל,מדובר בהנעה של בני-נוער ליזמות ברוח תיקון-עולם. בהקשר הזה, נדרשנו הפעם לשאלה לא פחות מהותית והיא כיצד מניעים נוער ואיך מטפחים אמפתיה ואקטיביזם בקרבם. ההצטרפות לאירוע-ההאקתון היא על בסיס התנדבותי והיא פתוחה לכל תלמידי חטיבת מחוללי-עתיד כמו גם לתלמידים מהתיכון אשר מביעים רצון לקחת חלק .דיוק ההכנה הוא קריטי לגיוס תלמידים. השנה השתתפו בהאקתון קרוב ל-220 תלמידים ותלמידות משכבות ז'-י'.
גיוס תלמידים
בבסיס הגיוס לאירוע ההאקתון עומדת זכות הבחירה של תלמידים לבחור לקחת חלק באירוע ומתוך כך להתחייב לרצינות ולמשימה הלימודית העומדים בבסיסו. לצוות החינוכי המוביל חשוב מאד שמספר המשתתפים יהיה ראוי ואף יגדל משנה לשנה, מה שלשמחתנו, אכן מתפתח באופן הזה.
כשמתהווה קבוצת התלמידים שאמרו "כן " להאקתון , אנו נוהגים לערוך כינוס מיוחד לנבחרת ההאקתון שהוא בכללו יום-הכנה שלם .זהו יום שבו הנבחרת זוכה בהרצאות השראה רלוונטיות וצוותי היזמים הצעירים מתכנסים לראשונה להנעת חשיבה וחקר ראשוני של האתגר הנבחר.
גיוס מנטורים
האקתון הוא הזדמנות-פז ליישם שיתוף קהילה בעשייה החינוכית של בית-ספר. עם השנים, מחמם את הלב לפגוש מנטורים ומנטוריות נאמנים ותיקים של הלילה הלבן שלנו. גיוס ועד-הורים מוסדי הוא צעד בגיוס מול קהילת ביה"ס הכי קרובה. בנוסף , מתבצעים גם פנייה ופרסום לקהילות מובילות של חינוך,בעלי-עניין נוספים ומומחים מתחומים שונים. כשבוע לפני האירוע,אנו נוהגים לכנס את קבוצת המנטורים להדרכה, דיוק ותיאום-ציפיות.
מיתוג ופרסום
יש חשיבות רבה לטקסיות של האירוע. כל המשתתפים, ובעיקר הילדים מבינים, גם דרך ההשקעה של ביה"ס במיתוג האירוע, את החשיבות והיוקרה שבית -הספר בוחר להעניק להאקתון. עיצוב החולצה לאירוע, יכול להפוך לעוד נדבך פעלני של תלמידים אשר נקראים לעצב את החולצה בעצמם.כל משתתפי האירוע לבושים בערב הפתיחה בחולצה ייחודית ועונדים תגי-שם. ככה ייעשה לכנס שאנו חפצים מאד ביקרו.
כמו-כן, מדובר לא רק בפעלנות של תלמידים אלא גם בהזדמנות מופלאה לקדם פעלנות צוות. אחד ממופעי הפעלנות של צוות הוא מיתוג האירוע ע"י מגמת עיצוב ואמנות של ביה"ס.
פעילות הפגתית והסעדה
ההאקתון הוא גם אירוע חברתי. זהו זמן-מפגש מלהיב וייחודי של תלמידים עם תלמידים, של תלמידים עם המורים והמנהלים שלהם ושל תלמידים וצוות עם הקהילה. זו הסיבה שבית- ספר נערך, מעבר למשימה הפדגוגית שהיא העיקר, לעיצוב האירוע כאירוע חברתי. בהקשר הזה, אנו משלבים בלילה הלבן פעילויות -הפגה מגוונות אשר תורמות למוטיבציה של היזמים הצעירים והצוות המלווה לצלוח את הלילה ואת המשימה הלימודית שלו. בדרך-כלל אלה פעילויות המבוססות על מוסיקה ותנועה.
במקביל נערכת ארוחת-לילה עשירה וחגיגית, ולקראת הבוקר, ארוחת-בוקר.
חיבור למצפן:
ההאקתון מהווה ביטוי מעשי ומוחשי ל'מצפן הפדגוגי' של בית -הספר,אשר פותח על -ידי צוות ביה"ס לפני מספר שנים.
במרכז המצפן עומדת התפיסה כי "הרצוג היא קהילה חינוכית שכל מרכיביה שחקני משמעות המשפיעים על הקהילה ומחוצה לה". ההאקתון מערב את כל מרכיבי הקהילה החינוכית – צוות, הורים, תלמידים, אשים מהקהילה ושחקנים נוספים – כולם משתתפים ותורמים לתהליך. האירוע מייצר משמעות עבור המשתתפים, הן בשל הרלוונטיות והאקטואליות של השאלה הגדולה (לדוגמה,אתגרי ישראל נוכח המלחמה),והן בזכות תהליך הלמידה ואופי המשימה הפדגוגית המורכבת הנדרשת במהלכו. היוזמות המפותחות בהאקתון נועדו לספק פתרונות לאתגרים אמיתיים והשאיפה היא להביא ליישומן ובכך לתרום לחברה ולשפר חיים.
בהקשר רחב, אבני – היסוד של המצפן הפדגוגי משתקפים בהאקתון באופן בולט במיוחד:
-
- כבוד האדם בא לידי ביטוי בדיאלוג 'בגובה העיניים' בין התלמידים הצעירים למבוגרים השותפים באירוע ההאקתון , וזאת לצד הלמידה, ההכרה והאמפתיה כלפיי מצוקותיהם של נפגעי המלחמה וההשלכות שהיא יצרה.
-
- המעורבות והשייכות -ההאקתון מחבר את התלמידים לבית -הספר בהיותם פעילים ושותפים בתהליך החינוכי שהם חווים.יתרה מכך, עצם ההשתתפות בהאקתון, גורמת לתלמידי ביה"ס להבין את הייחודיות והיוקרה של האירוע ומתוך כך מתפתחת תחושת " גאוות-יחידה" המעמיקה את תחושת- השייכות לביה"ס.
-
- האחריות האישית והחברתית -עצם הבחירה של התלמיד להשתתף באירוע, המהווה כלשעצמה לקיחת אחריות ומחייבת אותו גם לאיכות ביצוע התהליכים ולקידום היוזמה שהוא וצוותו פיתחו. תוצרי היוזמות מכוונים לטובת הכלל, תוך שימת דגש על אתגרים אמיתיים שיצרה המלחמה.
-
- החדשנות והיצירתיות- התלמידים נדרשים לחשיבה יצירתית ולפיתוח פתרונות מקוריים וחדשניים כמענה לאתגרים של קהלי-היעד הנבחרים.
-
- המצוינות והמיצוינות – ההאקתון מבטא גישה חינוכית שזורה בביה"ס- אשר שואף להיות מעין 'מגדלור' לעשייה של רבים אחרים. בנוסף, ההאקתון מקדם כל אחד מהתלמידים למיצוי הפוטנציאל האישי שלו ולפיתוחו.
בכל אלו , ההאקתון מהווה מנוף לחינוך ערכי ומשמעותי המפתח מעורבות חברתית ואכפתיות בקרב התלמידים. האירוע מדגים באופן מוחשי כיצד המצפן הפדגוגי והערכים שבבסיסו באים לידי מימוש בפעילויות החינוכיות של בית הספר.זוהי דוגמה לאופן שבו חזון חינוכי מופשט מתורגם למציאות מעשית ופורייה.
זמן תובנות
ראשית, חלק מההצלחה של ההאקתון נובע מעצם צמיחתו מתוך הקשר ולא בחלל ריק. זהו אירוע- שיא של למידה של מקצוע מחוללי-עתיד אשר נלמד במהלך כל השנה ולצד מקצועות לימוד מסורתיים מוכרים.
שנית, איכות הפעלנות של תלמידים משתכללת, משום שההאקתון איננו מופע חד-פעמי. נהפוך הוא, הוא "נולד" עם מטרות לטווח-ארוך ובהלימה למצפן הבית-ספרי, וככזה הפך למסורת (שגם בעת למידה מרחוק בתקופת- הקורונה עלה לאוויר באופן וירטואלי). רוצים לומר: תכוונו גבוה ולטווח-ארוך ותסדקו את תקרת-הזכוכית.
שלישית, הרבה תובנות נולדו ביחס לפיצוח שאלת ה-Agency של תלמידים בעקבות ההתלהבות, החדווה,האיכות והייחודיות של הלמידה בליל ההאקתון ,שיש להן השפעה על השיח הפדגוגי בבית ספר ולא במחוללי-עתיד בלבד.
ועוד לא דיברנו על פעלנות צוות (Agency ). בהרבה מאד מעגלים בתוך בית-ספר, נוצרת פעלנות של מורים ושל מנהלים שהיא תוצאה של המאמץ המשותף לקראת, במהלך ובתום ההאקתון. אתם יכולים לתאר לעצמכם מה זה עושה למערכות- היחסים בין כל באי בית-הספר בממשקים רבים כמו בין תלמידים לתלמידים , בין תלמידים למורים, בין מורים למורים, ובין מורים להנהלה. גם היתרון האדיר הזה, איננו זמני אלא מזמן הזדמנויות חדשות לתקשורת בביה"ס ויוצר תחושת- העצמה וייחודיות גם בקרב תלמידים כלפי עצמם,כלפי המורים שלהם וכלפי- ביה"ס. בתוך כך כלולה גם תחושה דומה של הצוות החינוכי כלפי ההנהלה וביה"ס בכלל.
אחרון-חביב: זהירות, זה מדבק : רכז מגמת קולנוע בביה"ס, בחר לקיים השנה האקתון לילי במגמת קולנוע בביה"ס, במטרה ליצור סרטי-הנצחה על בוגרים ובוגרות אשר נפלו במלחמה. המנוף הגדול והמסורתי של ההאקתון, הנראות והתהודה שלו,מספקים השראה גם לאנשי ונשות צוות מתחומי-דעת שונים בביה"ס , לפעול באותה דרך ,לקדם העמקה בחשיבה ובפדגוגיה ולהוביל חדשנות ויזמות בקרב תלמידיהם.
אז… win-win , כבר אמרנו?